Fokdoel
Een fokdoel hebben klinkt zo kil en koel, toch is het belangrijk om te hebben. Wat is onze achterliggende gedachte om een nest te fokken? Zowel bij de Smooth Collie als bij de Border Collie is het belangrijk om na te denken waarom je ermee wilt fokken, dat is ook iets wat Kim al jarenlang bezig houdt. Een nest fokken doe je niet zomaar en dat besluit neem je ook niet zomaar. Bij beide rassen zijn er andere dingen om aan te denken. De Smooth Collie is een relatief klein ras wat nog dicht bij de oorsprong staat, er zijn vrij weinig ziektes binnen het ras en er wordt door het merendeel van de fokkers goed overwogen gefokt. Zo anders is het bij de Border Collie, een groot ras met héél véél honden en héél véél keuze, ook bij 'hobbyfokkers' & 'broodfokkers' is de Border Collie een populair ras om te fokken maar daar wordt vaak niet getest of überhaupt gekeken naar gezondheid. Juist dat fokken met gezonde honden is zo belangrijk, zeker bij een ras als de Border Collie. Er sluipen veel ziektes rond in het ras maar door de vele gezondheidstesten kan er wel het een en ander geëlimineerd worden. Door enkel met gezonde honden te fokken streven fokkers naar een gezonder ras. De testen geven natuurlijk nooit 100% garantie, een hond kan altijd ziek worden of iets breken maar door te testen kunnen er wel keuzes worden gemaakt bij het kiezen van een reu of teef.
Bijvoorbeeld:
Een hond die MDR1 -/- (Affected) is zal niet worden gekruist met een MDR1 -/- (Affected) hond maar het liefste met een MDR1 +/+ (Clear) hond. Daardoor ontstaat er een nest met MDR1 +/- (Carrier), nog niet het beste resultaat maar wel al beter! Mocht er met een pup uit dit nest gefokt worden past daar het beste een MDR1 +/+ (Clear) bij. Dan ontstaat er een nest met 50% MDR1 +/+ (Clear) & 50% MDR1 +/- (Carrier). De helft van het nest is dus vrij van MDR1 terwijl er twee generaties terug nog een lijder moeder was. Dit kan met alle ziektes die getest worden en op die manier streef je naar een genetisch gezonde hond.
Naast gezondheid is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar karakter. Een extreem introverte reu of teef is niet geschikt voor de fok, een reu of teef die (natuurlijk) agressief gedrag vertoont is ook niet geschikt en zo zijn er nog tal van andere karaktertrekken die belangrijk zijn voor deze keuze. Voor ons is het ook belangrijk om rekening te houden met werkvermogen, wij sporten samen met onze honden en een goede werkdrift is daarbij belangrijk. Hoewel dit niet volledig genetisch bepaald is, wordt het wel in zekere zin door 'de natuur' bepaald.
Helemaal achteraan in het rijtje staan kleur en haarlengte. Ik heb een persoonlijke voorkeur voor Merle en kortharen. Bij de zoektocht naar een geschikte reu of teef wordt deze keuze meegenomen maar is niet leidend. Nogmaals, het belangrijkste is gezondheid!