Puppy 101, wat heb ik nodig?
Een vraag die veel gesteld wordt, wat heb ik nodig als ik een puppy aanschaf? Het antwoord daarop is heel veelzijdig, je kunt het namelijk zo gek maken als je wilt. Maar een aantal dingen zijn wel handig of noodzakelijk om in huis te hebben. Laat ik voorop stellen dat ik deze pagina heb samengesteld uit eigen ervaringen en daardoor ook bestaat uit persoonlijke voorkeuren.
- Speeltjes
- Kauwmateriaal
- (auto)bench
- Puppyren
- Tuigje(s)
- (Lange) riem
- Rugzak
- Poepzakjes
- Voerbak / drinkbak
- Dierenarts
- Puppypads
- Vetbed
- Hondenschool / kynologenclub
- Hondenpenning / GPS tracker
- Mand/ vetbed
Boeken
Het klinkt heel cliché maar uit boeken kun je veel informatie halen en je vooraf goed informeren en voorbereiden op diverse onderwerpen omtrent een nieuwe puppy in huis. Soms staat er informatie in die je al wist maar vaak staan er ook wel een aantal dingen in waarvan je nog kunt leren. Of informatie waar je wel iets aan hebt maar je eigen draai aan kunt geven. De boeken van Sam Turner vind ik ontzettend fijn en leerzaam, vier boeken die elk over iets anders gaan. Bij de aanschaf van een puppy zijn vooral deel 1 & deel 2 een echte aanrader aangezien deze specifiek over puppy's gaan en over de zogenaamde 'puber pup'. In een later stadium is deel 4 ook een waardevolle toevoeging aan de collectie, dit is het boek "de hond als atleet", daarin krijg je handvaten over het opvoeden en onderhouden van een (toekomstige) sporthond. Deel 4 gaat over de hond als senior, niet iets waar je aan denkt als je een puppy gaat aanschaffen maar ook dat is een prachtig boek.
Hondenschool / Kynologenclub
Een goede hondenschool of kynologenclub is heel belangrijk. Vraag naar de cursussen of opleidingen die de trainers succesvol hebben afgelegd. Instructeur of gedragsdeskundige is géén beschermd beroep, iedereen mag zichzelf met deze titel bestempelen maar niet iedereen is geschikt om les te geven of hondengedrag op de juiste manier te interpreteren. Kijk goed rond, stel veel vragen en ga een keer meekijken tijdens een cursus of de cursus en de manier van lesgeven bij je past of niet.
Dierenarts
Een van de belangrijkste zaken om vooraf uit te zoeken als je nog geen huisdieren hebt of liever naar een andere dierenarts gaat met je puppy. Wij vragen puppykopers om niet onnodig te enten maar te titeren. Dat wilt zeggen dat je als puppykoper op zoek moet naar een dierenarts die kan én mag titeren. Via de Facebookgroep 'alles over titeren' zijn de dierenartsen te vinden die bevoegd zijn tot het correct aflezen van van de titeruitslagen.
Interessante links:
Facebook - Titeren met VacciCheck
Bench & Autobench
Onze puppen krijgen in het nest al vrij snel een kennismaking met de bench zodat deze niet volledig vanaf het begin hoeft te worden aangeleerd als de puppen verhuizen naar de nieuwe baasjes, dat maakt de overgang een stuk makkelijker en fijner. Een bench is een hulpmiddel en voor een hond een privé plekje, leer dit de puppy ook aan. De bench is zijn/haar plekje en daar heeft niemand iets te zoeken. Dit is een fijne grens voor kinderen en overenthousiast bezoek, als de puppy in de bench ligt of gaat liggen dan is dat off-limits voor bezoek, zo leert de puppy dat in de bench ook rust kan worden genomen als het allemaal even teveel of te druk wordt in huis. Maar ook fijn voor jezelf als je puppy zich veilig en geborgen voelt in bench, dit maakt het opbouwen voor het alleen zijn ook een stuk makkelijker en in een huishouden met meerdere huisdieren is het ook een fijn hulpmiddel om alle dieren in huis rust te geven.
Je hond in de auto vervoeren in een bench is de veiligste optie, bij een botsing of een harde noodstop is de ruimte waarin de hond zit klein en compact. De hond kan zo niet los door de auto vliegen en zo blijft de schade vaak beperkt tot blauw plekken en kneuzingen. Ook is het fijn als de hond in een bench zit als hulpverleners jou of jullie gezin in/uit de auto moeten helpen. Veel honden zijn onvoorspelbaar door de stress en zitten op die manier veilig voor henzelf maar zijn ook geen gevaar voor de hulpverleners of kunnen niet wegrennen bij een crash waarbij de schade dusdanig groot is.
Interessante links:
Puppyren
De puppyren is in het verlengde van de bench, zelf vind ik het een prettig idee dat een pup niet altijd in de bench hoeft maar zijn eigen ruimte iets groter is dan het oppervlakte van een bench. Een ren is een fijne optie om de honden apart te zetten van bijvoorbeeld bezoek of van andere huisdieren zonder dat een hond direct in een kleine ruimte wordt opgesloten. Ook als de pup oud genoeg is om het alleen zijn op te bouwen is het een prettig idee als een pup iets meer de ruimte heeft dan de oppervlakte van de bench.
Tuigje(s)
Voor jonge puppen/honden is een Y-tuigje de beste optie, deze is anatomisch correct en het meest voordelig voor het lichaam van een (op)groeiende hond. Ons advies voor puppykopers is, als deze puppykoper liever gebruik maakt van een snelle uitlater of halsband en riem, om gebruik te maken van een tuig tot een leeftijd van zeker 18 maanden, het liefst tot 24 maanden in verband met de groeischijven van een (jonge) hond.
Interessante links:
(Lange) riem
Een lange riem is voor puppy's een heel goed hulpstuk voor nieuwe baasjes die het spannend vinden hun puppy los te laten lopen of voor puppy's die een beetje koppig zijn. Een lange (sleep)lijn kun je vast klikken aan het tuigje en je hond daarmee meer vrijheid bieden zonder de controle compleet los te laten. De lange lijn kan achter de pup aanslepen, waardoor je 5 tot 15 meter extra hebt om vast te pakken of om op te gaan staan in geval van nood of een in het geval van een eigenwijze puppy die bananen in de oren heeft.
Er zijn veel diverse materialen voor een sleeplijn, persoonlijk vind ik biothane erg fijn. Biothane zuigt geen water als het nat en modderig is en is makkelijk schoon te maken met een nat doekje, daarnaast is de grip op biothane goed. Touw is licht en makkelijk achter de pup aan te slepen maar als het nat en modderig is wordt deze lijn snel zwaar en vies.
Lange lijnen die ik zelf ook gebruikt heb en goede ervaringen mee heb:
Zooplus sleeplijn: https://www.zooplus.nl/shop/honden/halsband_lijn/hondenriem/riem_nylonn/1205743?origin=hopps&q=lange%20lijn&i=6&ro=1
Zooplus lange lijn: https://www.zooplus.nl/shop/honden/halsband_lijn/hondenriem/riem_nylonn/1207578
Zooplus biothane lijn: https://www.zooplus.nl/shop/honden/halsband_lijn/hondenriem/biothane/197735
Rugzak
Lange wandelingen zit er nog niet in met een kleine pup, een fijne tussenweg en een super fijne oplossing vind ik een hondenrugzak. De rugzak van Trixie hebben wij al diverse jaren in gebruik en uitgeleend en die rugzak is fantastisch! Je pup kan stukjes wandelen en ontdekken maar kan daarna verder ontdekken en ervaringen opdoen veilig vanuit de rugzak en als de pup moe is dan kan hij naar eigen keuze een dutje doen terwijl jij lekker verder wandelt, of winkelt. Ze kunnen tot 15kg dragen, dus dat is lang genoeg totdat je pup al best wat stukken kan wandelen.
Klik voor de Trixie hondenrugzak.
Voer & drinkbak
Het is bijna vanzelfsprekend , een voer en drinkbak, maar toch vergeten veel mensen ze in huis te halen voor hun puppy! Daarom staat hij in het lijstje. Een 'simpele' voer en drinkbak is niet meer van deze tijd aangezien er een hele grote markt is voor slowfeeders, anti-schrokbakken en voer & drinkbakken van diverse materialen. Wij voeren onze honden hoofdzakelijk op 'de normale manier', een doodnormale voerbak maar vooral in de zomer probeer ik gebruik te maken van diverse slowfeeders / lickmatten of andere manieren van voeren. Op hete zomerdagen is het vaak lastig om overdag te wandelen en dan is op deze manier voeren een leuke afleiding voor de honden wat een leuke mentale uitdaging bied.
Als drinkbak gebruiken wij het liefst een bak van keramiek. Keramiek houdt bacteriën niet vast en is slijtvast, je hebt er jaren plezier van en zijn makkelijk schoon te maken. Daarnaast zijn deze drinkbakken ook een stuk zwaarder waardoor het voor veel puppy's ook niet aantrekkelijk is om met de waterbak te spelen.
Blond Amsterdam heeft bijvoorbeeld water/voerbakken van keramiek: https://www.blond-amsterdam.com/nl/dierenaccessoires/hondenaccessoires/voerbakken/voerbak-groot-20-cm-hond/
Voer
Wij vragen onze puppykopers altijd waar hun voorkeur ligt met voeren, KVV, brok of wellicht een combinatie van beiden. Als de puppy's verhuizen is het handig om het voer al in huis te hebben. Vanuit ons krijgen puppykopers KVV mee, en is het mogelijk om een zak brok voor de eerste periode te bestellen.
KVV bestellen bij via Specimal van het merk Degomeat & brokken voeren wij van het merkt Prins, waar wij trotse partner van zijn!
Kauwmateriaal
Kauwmateriaal is ontzettend belangrijk, een puppy die genoeg te knagen heeft laat je schoenen, meubels en behang met rust. En hoewel het nog niet heel bekend is, zijn er veel dingen die een pup mag hebben om te knagen! Bij Durk's dogsnacks is een hele handige puppy afdeling, alles wat daar staat mag gewoon gegeven worden. Maar ook Barkking Hondensnacks heeft een handige tool waarmee je kan filteren op puppysnacks. Naast de snackjes die je zo kunt geven is het handig om wat harder kauwmateriaal rond te hebben liggen. Kauwplaten van kopheid, botten van runderhuid, zo'n dingen. Dat als je puppy een knaagbehoefte heeft het ook mogelijk is!
In het nest krijgen ze vanaf 4,5 week vanalles te knagen. Konijnenoortjes, lamsoren, konijnenhuid, (gepofte) runderneuzen, yak-bites (gepofte yak melk) en nog meer verschillende dingen!
Speeltjes
Deze is vaak vanzelfsprekend, wat mensen niet beseffen is dat véél speelgoed vaak een goed idee is. Hoe meer speelgoed, hoe meer afleiding van je schoenen, meubels en behang. Als je veel speelgoed hebt kun je ook wisselen waardoor het voor de pup nieuw blijft. Gooi de helft in de was en zet het weg, om vervolgens na een week of twee/drie weer te wisselen. Je puppy heeft weer 'nieuwe' uitdaging en entertainment. Zelf probeer ik ook veel verschillend speelgoed aan te bieden, zodat structuren anders zijn maar ook de 'functie', speelgoed waar flink op gekauwd en mee gespeeld kan worden, zacht speelgoed om mee rond te slepen en te slapen, interactief speelgoed, gevuld en ongevuld speelgoed. Er is heel veel op de markt, leef je uit!
Mijn go-to webshops voor het kopen van speelgoed zijn:
Melissa's Beestenboel, super service, groot assortiment en geregeld leuke kortingen en acties!
Puppy Village, super service, heeft vaak nieuw assortiment en ook geregeld leuke kortingen en acties en bij iedere bestelling krijg je een kortingsbon voor de volgende bestelling!
Jules hondenboetiek, een gevarieerd assortiment met een verrassend assortiment met vaak dingen die nergens anders te vinden zijn! Wederom een hele fijne service!
Beloningssnoepjes
Een van de belangrijkste dingen om in huis te hebben! Je gaat ze veel, vaak en overal nodig hebben dus het is verstandig om groter in te kopen en te zorgen dat ze nog enigszins voedzaam zijn. Op die manier kun je, als je er veel gebruikt op een dag ook iets minder voeren. Zelf vind ik de beloningssnoepjes van Fastdog echt een uitkomst, ze zijn zacht, bevatten goeie ingrediënten en zijn makkelijk in vier of zes stukken te breken. Ze zijn er in vier smaken waardoor afwisseling ook heel makkelijk is en leuk voor de pup! Het staat je uiteraard helemaal vrij om beloningssnoepjes te kiezen die je zelf prettig vind en je pup lekker vind maar let altijd even op de ingrediënten!
Als tip zou ik willen meegeven om zover mogelijk weg te blijven van de leuke gekleurde brokjes die overal te krijgen zijn, ze bevat veel chemische ingrediënten en zijn ongezond voor je pup.
Beloningszakje/rokje
Gepaard met de snoepjes is het wel handig om een fijn beloningszakje te hebben wat je makkelijk kunt meenemen of ophangen. Zelf heb ik in mijn 'hondenleven' al veel beloningszakjes zien passeren en gebruikt maar een aantal zijn nog steeds (veelvuldig) in gebruik!
De snackbag van Woolly Wolf is een klein compact tasje waar alsnog veel in past. Er zit een band bij om het zakje over je schouder te hangen maar er zit ook een clip aan het snackzakje om deze makkelijk aan je broek of riem te hangen. Het zakje kan daarnaast makkelijk in de was! Zelf prop ik er ook met gemak nog een rol poepzakjes in.
De Twin treat snackbag is ook een heel mooi tasje en niet kapot te krijgen! Ik heb deze zelf niet in de collectie maar heb deze beloningstas wel al bij veel mensen mogen zien en ervaringen gewisseld, iedereen is er zeer lovend over. Grote inhoud, verschillende opbergmogelijkheden, ook verschillende manieren om te kunnen omhangen en voor smeerkezen zoals ik, een handdoekje om je handen aan af te vegen.
De EQ beloningstas is ook groot en voor mensen zoals ik een ideale uitkomst, er past veel extra in naast beloningssnoepjes.
Mijn absolute favoriet is het rokje van Helsitar, er past heel veel in naast beloningssnoepjes en je hangt hem super makkelijk om. In de zomer ook niet te warm om bij de hebben en kan over alle lagen kleding heen in de winter. Zo houd je al je broekzakken, jaszakken en andere zakken in kleding schoon.
Clicker
De clicker! Ik vind hem zelf onmisbaar bij puppy's, puppy's zijn snel, behendig en slim. Iets aanleren is zo gebeurt, is afleren daarentegen niet. Een goed aangeleerde clicker is een verlengstuk van je training en beloning. Doggo schreef er een fijn en goed artikel over. Ook voor de clicker zijn er veel verschillende soorten, maten, vormen en geluiden. Bij de clicker is het belangrijk dat je een clicker uitzoekt waar je fijn mee kunt werken maar ook een geluid geeft waar je puppy goed op reageert.
De Coachi multi clicker vind ik zelf heel fijn, je kunt hem omhangen en de clicker geeft een goed, helder geluid. Daarnaast zit er ook een fluit in, als je de puppy een fluit-recall wilt aanleren dan is deze clicker twee-in-een. Natuurlijk is de klassieke clicker met soft tone ook een optie. Of de echt klassieke clicker met harde toon, deze heeft niet mijn voorkeur, vaak zijn ze lastiger in te drukken, onhandig met vasthouden en naar mate de tijd verstrijkt willen ze nog wel eens van geluid veranderen. De ringclicker wordt steeds populairder, zelf heb ik deze nog nooit gebruikt maar ze lijken handig in gebruik!
Poepzakjes
Poepzakjes hebben weinig uitleg nodig, zorg dat je in iedere jas, broek, tas, beloningszakje een rol hebt zitten. Puppy's poepen veel en op de meest onlogische plaatsen en momenten. Wel zo handig als je dan zeer overduidelijk je poepzakjes tevoorschijn kunt halen en de poep kunt opruimen. Poepzakjes zijn er in vele soorten en maten, mijn tip, koop ze niet bij winkels zoals Action of Big Bizar tenzij je graag 'up close and dangerous' wilt zijn met de vers gelegde drolletjes van je eigen drolletje.
Zelf koop ik ze 'groot' in bij Amazon, dan zijn ze voordeliger en je hebt ze toch nodig. Daarnaast zit er geen THT op waardoor ze ook niet kunnen vergaan. Wij gebruiken deze poepzakjes, ze zijn stevig en geur/lekvrij.
Hondenpenning / GPS tracker
Het kan altijd gebeuren dat je de puppy kwijt raakt, we hopen het allemaal niet mee te maken maar het kán gebeuren. Op het weglopen/verdwalen kun je maar beter goed voorbereid zijn. In al onze puppypakketjes krijg je deze QR penning, je kunt een profiel aanmaken en als je puppy dan gevonden wordt en de penning gescand krijg je een locatiemelding en diegene die de penning scannen krijgen de gegevens van de pup te zien en van jou als baasjes. Daarnaast is het ook belangrijk dat de pup bij het NDG goed staat aangemeld met de juiste gegevens, ik zorg ervoor dat de puppen de dag van overschrijving op de juist manier ook bij het NDG worden overgeschreven. Om die reden zal ik ergens in week zes vragen naar de gegevens van jou en eventueel van je partner die in het NDG register mogen worden opgenomen. Een penning met gegevens zijn er in alle soorten en maten te vinden, dat kun je zo gek maken als je zelf wilt. Een custom made penning bijvoorbeeld of gewoon een simpele penning zoals deze.
Mocht je echt voor veilig willen gaan, kun je ook nog een GPS tracker overwegen, een Tractive bijvoorbeeld. Let op! Hier zitten abonnementskosten aan vast. Het systeem daarentegen werkt echt heel erg goed, je kunt je hond live tracken als deze wegloopt. Wel is de batterij een dingetje, die is met een paar dagen leeg. Wij hebben dat opgelost door meerdere batterijen te kopen (de XL variant) waardoor wisselen makkelijker is, dan is de tracker altijd met een volle batterij.
Puppypads
Zindelijk maken is een uitdaging, het komt vaak nauw met de signalen die een puppy geeft wanneer hij of zij moet plassen of poepen. Een mooie tussenstap zijn puppypads, als je dan de signalen van je puppy mist kan je puppy ervoor kiezen om naar de puppypad te lopen en daar zijn of haar behoefte te doen, ook fijn onderweg, 's nachts in de bench of als je op bezoek gaat bij familie of vrienden. Na jaren de klassieke wit/blauwe pads te hebben gebruikt kwam ik bij ons laatste nest per toeval koolstof/carbon puppypads tegen en zou nooit meer anders willen! Ze nemen veel sneller en beter vocht op maar zeker ook de geur, daardoor hoefde ze niet na iedere plas weggegooid te worden maar 1 à 2 keer per dag een schone pad, afhankelijk van de hoeveelheid wat ze gebruikt zijn.
Vetbed
Vetbed is fijn voor in de bench en in de auto, het laat vocht door maar wordt niet door en door nat, droogt snel weer op. Zeker met jonge puppy's gaan er nogal wat wasjes doorheen als er ongelukjes gebeuren. Sommige puppen hebben nog wel eens last van wagenziekte, dan is een vetbed ook fijn. Makkelijk te vervangen, te wassen en ze nemen niet veel plek in beslag maar geven wel een fijne ligplek. Vetbed is makkelijk op maat te maken en gaat lang mee zonder verslijt, ook niet als je het veel wast.
Benchkoning heeft een ruim assortiment, premium kwaliteit en goede service!
Witjes verzendhuis heeft net zoals Benchkoning een ruim assortiment, diverse soorten kwaliteit en een goede service! Let er wel op dat je de premium kwaliteit aanschaft, deze zijn antislip en vocht doorlatend!
Hondenmand/kussen/strecher
Naast vetbed wil je natuurlijk ook graag iets anders in huis (of niet natuurlijk) voor je hond om op te liggen. In deze categorie is het antwoord makkelijk, leef je uit! Kijk wat je mooi vind! Onze honden liggen graag op de stretchers, daarop leggen wij afwisselend een schapenvacht (makkelijk in onderhoud en de meeste honden vinden het heerlijk, een mandje of dikker kussen of een vetbed. In de zomer hebben we een aantal stretchers 'kaal' staan zodat deze koeler zijn.